Geschiedenis

We duiken even in de geschiedenis van het Hulpfonds.

Meer dan 20 jaar geleden begon br. Jan van Petegem samen met zijn vrouw Louise met het maken van reizen naar Bulgarije. In het begin ging het om de Bijbelverspreiding, en zo zijn er contacten ontstaan in de regio Pazardzhik.
Na “De Veranderingen” , zoals Bulgaren de ineenstorting van de een-partij-staten en de centraal-geleide markteconomie noemen, kregen de kerken een ongelooflijk krediet bij de bevolking, met name evangelische kerken.

In de jaren na 1989 zijn heel veel kerken gesticht, met name in zigeunerdorpen en alles groeide Wonderlijk. Br. en zr. Van Petegem reisden jaarlijks langs die kerken om hen te bemoedigen en financieel te ondersteunen, waar mogelijk. Toen br. Van Petegem dit werk wilde overdragen kwam hij bij Douwe en Elly Broersma terecht.

Na een poosje als fonds onder een gemeente geopereerd te hebben moest er een officiële structuur opgebouwd worden. Er is nl. van de Belastingdienst een erkenning nodig dat je een liefdadig doel dient.  Toen is het fonds overgegaan tot het opzetten van een stichting. Inmiddels is de Stichting officieel erkend bij de overheid en kunnen we het keurmerk ANBI hanteren.