Nieuws

Alle nieuwsbrieven staan in het menu bovenaan de website. Ander nieuws is hieronder te vinden.

NIEUWS

31 mei 2017

Op 8 mei jongstleden is er een transport met hulpgoederen naar Bulgarije gegaan. Hieronder vindt u de foto’s:

3 september 2016

In april en mei zijn we naar Bulgarije geweest om o.a. de fundering voor het nieuwe huis van Familie Hristov te leggen (zie eerder nieuwsbericht en de video), te helpen bij het maken van de fundering voor het nieuwe kerkgebouw van Daniel en zijn gemeente en op verschillende plekken hand- en spandiensten te verrichten en te bemoedigen.

Door gebrek aan financiën is het huis voor de fam Hristov niet in mei geplaatst maar in juni. Omdat er geen geld was, heeft Maja een persoonlijke lening opgenomen zodat alles toch kon doorgaan en deze familie een dak boven het hoofd heeft. In september willen we hen verder helpen met het huis beter in te richten ten behoeve van de 10 personen die er in moeten leven.

Onlangs was Angel met een dorpsgenoot twee weken aan het werk in Ruse. Toen het werk af was, werden zij zonder geld of beloning weggestuurd (wat regelmatig gebeurd met Roma). Zodoende is er geen geld voor eten, kleding en inrichting. Maja probeert nu legaal werk voor hem te vinden.

in de tweede week van juli was er de eerste ‘Kidsweek’. Maja organiseert dit met enkele vrijwilligers uit haar kerk. De hele week komen kinderen naar een centraal punt in een dorp waar ze gezelligheid hebben, doen aan sport & spel en bijbelverhalen/bijbelverzen leren en uiteindelijk afleiding van het nietsdoen in de vakantie hebben. Enkele weken voortijd probeert Maja enkele ouderen op te leiden voor deze Kidsweek en voor de nazorg. Deze week liep de temperatuur op tot 43 graden, met 62 kinderen was het veel water drinken en korte spelletjes en sport. Hieronder een impressie:

In augustus was er vervolgens het ‘Kidscamp’, een christelijk kamp waarin Maja één van de vrijwilligers is, maar ze zorgt ook voor en betaalt voor enkele deelnemende kinderen. Zo had ze deze keer twee kinderen uit de bergen meegenomen (8 en 10 jaar) die geen moeder meer hebben. Hieronder de foto’s van het Kidscamp.

Van 22 tot 28 augustus was de tweede Kidsweek. in een wijk van Plovdiv dit keer. Zo’n 80 kinderen was de opkomst de eerste dag en vaak is het zo dat de volgende dag er weer 10 bijkomen. Helaas, maar eigenlijk gelukkig, was dat deze keer niet het geval, er waren namelijk maar twee vrijwilligers actief deze week. Toch is het goed gegaan, prijs de Heer. Hij doet het werk.

Dagelijks voegt de Heer toe, waarbij wij denken elke eenling telt.

Voor de Kidsweeks wordt o.a. gebruik gemaakt van de hulpgoederen die we sturen: kleding, knuffels, speelgoed, sportmiddelen en financiële ondersteuning voor eten en drinken en soms kinderen halen en brengen. Dat is hard nodig omdat vele kinderen slecht gekleed verschijnen in hun enige kloffie en soms op blote voeten omdat er geen schoeisel voor hen is.

Maja meldt regelmatig ‘vreemde’ voorvallen, Buren zijn mensen uit de flats in de omgeving. mensen die je al eens gezien hebt of weet waar ze ongeveer wonen. Maar op een dag ziet een buurman haar op zondag de auto inladen en vraagt: “waar ga jij naar toe?”. Ik ga naar de kerk, zegt Maja. Hij kijkt nu heel raar. “Wat is er “, vraagt Maja, “je kijkt zo raar”. “Ik heb vannacht gedroomd dat ik de bijbel moet lezen”, zegt de buurman. “Dat kan”, zegt Maja en haalt een bijbel uit de auto en overhandigt die. Het moet GEEN orthodoxe bijbel zijn, zegt hij, waarop Maja zegt: “Dan heb je nu de juiste bijbel. Lees hem maar, dan ga ik je binnenkort wel overhoren”. “Dat is okee”, zegt hij. Vier dagen later treft ze hem weer en heeft hij Genesis al uit. En Maja meldt: “hij begrijpt het meeste ook!” We houden nu meer contact.

“Ik praatte met een buurvrouw over koetjes en kalfjes”, zegt Maja nog. “Ze is niet gelovig, ze weet dat ik Christen ben, en uiteindelijk vroeg ik haar wat ze dit weekend ging doen. Ze zei:’ik ga naar het centrum naar een boekhandel om een bijbel te kopen’. Raar, maar ik schrok ervan. en toen begon ze me allerlei vragen te stellen over God. Het werd laat. de volgende ochtend heb ik haar een bijbel gegeven.”.

Op 30 augustus is er weer een vrachtauto met hulpgoederen vertrokken naar Bulgarije. Op 16, 17, 18 september is er weer de seminar van Ds. D. Lof met de Roma voorgangers van de EPC1. Ondertussen houden we ons aanbevolen voor uw gift. de kas is nagenoeg leeg en werk te over.

28 juni 2016 – Nieuw huis voor de familie Hristovi

In Malo Konare is een nieuw huis neergezet voor de familie Hristovi: Vader Angel, zoon Ivan en dochters Nadezha, Valentina en Liubke, samen met zijn nieuwe vrouw Rumiana, die vier kinderen heeft en zwanger is. Zij gaan in dit nieuwe huis wonen. Bekijk in onderstaande video hoe blij ze zijn én de verbazing als zij het huis betreden.

16 mei 2016 – Stand Pinksterfeest Veenklooster

Opnieuw stonden we op het Pinksterfeest in Veenklooster met een stand, nu op het ‘Pinksterplaza’ met onder andere de verkoop van geschenkverpakkingen honing en informatie over het Hulpfonds. We hebben het Hulpfonds onder de aandacht gebracht en genetwerkt met bekenden en onbekenden.

2 juli 2013 – Verslag reis Bulgarije juni 2013

Zondag 9 juni j.l. mochten Douwe Broersma en ik via de luchthaven Eindhoven naar Sofia vliegen. We werden gebracht door Ferdi, de zoon van Douwe en Elly. Nog bedankt Ferdi. Bij het vliegveld op Sofia wachten twee broeders op ons en brachten ons naar Gomare, waar we een week zouden blijven.

Even wat geschiedenis: onze Filadelfia gemeente is al jaren nauw betrokken bij enkele Roma –Gipsy dorpen in Bulgarije, dit werk is opgestart door het voorgangers echtpaar Jan en Louise van Petegem. Ook zijn er door hen in enkele plaatsen gemeenten gesticht, die tot vandaag de dag nog functioneren (bij veel mensen daar zijn ze een echtpaar waar ze warme gedachten aan hebben en van velen moeten we dan ook de groeten overbrengen).

Deze arbeid daar is door Douwe Broersma overgenomen en hij mag daar inmiddels al vele jaren dienstbaar zijn.

Velen van u hebben er al op een fijne wijze in bij gedragen en zo kon Douwe een mooi bedrag (€ 900.-) meebrengen, deze keer hoofdzakelijk bedoeld voor de daar bezig geplande evangelisatie-actie.

We hebben daar onder meer twee avonden mee mogen werken aan deze bijeenkomsten. Een belevenis op zich en ik mocht daar getuige zijn van het mooie werk daar door br. Jan van Petegem opgezet en door Douwe uitgebouwd. Meerdere bezoeken mogen brengen en trachten te doorgronden of sponsorgelden goed gebruikt worden, speciaal voor onderwijs, via de vaste contacten die Douwe daar heeft.

Persoonlijk heb ik het als heel positief ervaren en blij daartoe uitgenodigd te zijn om één en ander zo zelf te ervaren. Er is veel nood onder de Roma’s en ook niet zo één twee drie op te lossen, maar waren de woorden van de Here Jezus niet: degene die maar een beker water geeft in MIJN naam?

Kortom een fijn project waarin de Filadelfia-gemeente in betrokken mag zijn, het zij in gaan, gebed of ondersteuning. Zelf mocht ik er veel zegen in ervaren.

– Ben Tigchelaar

20 mei 2013
Een mooie dag in Veenklooster. Op 20 mei 2013 stonden we (Douwe & Elly) met een stand op het Pinksterfeest. De eerste keer als standhouder. Met Dirk Lof en Geert van der Veen. Klik op onderstaande foto’s om deze te vergroten in een nieuw venster.

    

februari 2013

In februari 2013 verscheen opnieuw een artikel over het hulpfonds in het lokale nieuwsblad BinnensteBuitenpost. Bekijk het artikel door op onderstaande afbeelding te klikken:

BinnensteBuitenpost_feb2013

2012
Op 7 januari 2012 zijn Douwe & Elly op uitnodiging naar de bijeenkomst van de Oost-Europa Zending geweest. Lees hier het verslag.

2008
In 2008 verscheen een artikel in de BinnensteBuitenpost, het lokale nieuwsblad van Buitenpost, over de stichting.