Nieuwsbrief Oktober 2014

Lieve mensen,

De derde nieuwsbrief van dit jaar alweer. Aan de hand van de laatste bezoeken in juli en september willen we u op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen.

In Juli hebben we weer een vrachtauto met hulpgoederen verzonden, kosten € 1250 excl. btw, en bij aankomst in Bulgarije waren we zelf aanwezig om alles te controleren. Met vreugde en dankbaarheid kunnen we zeggen dat alles dit keer goed is gegaan en aangekomen is. Er zaten deze keer veel matrassen bij de lading, die voor aankomst al verdeeld waren en bij het lossen afgehaald werden. Één vrouw gaf als antwoord toen we haar vertelden eerste even schoonmaken en luchten: “Wat denk je, dat ik nog een nacht op de grond ga slapen nu ik een matras heb?”

Lieve mensen, de nood is al heel lang hoog, erg hoog. Dagelijks niet weten of je te eten krijgt omdat er geen werk is, en dus geen geld. Een dag op het land werken levert 3 tot 4 euro op en dan is er maar 3 dagen werk, want er zijn zoveel mensen in dezelfde situatie. Al ben je vluchteling in je eigen dorp… Zij die het kunnen, vluchten naar het buitenland voor inkomsten. Velen raken daar verstrikt in de illegaliteit en krijgen nog grotere problemen.

Deze zomervakantie mochten we Maja, onze contactpersoon, met haar team ondersteunen die in enkele dorpen een christelijke kinderspelweek opzetten. Midden in het dorp kwamen ze elke dag bij elkaar en kregen de kinderen onderwijs en mochten ze spelen. In elk dorp was er een volwassene uit de kerk bij, die het zondagsschool-werk de rest van het jaar zal voortzetten. Kortom een geslaagde missie.

Ook mochten we het mogelijk maken dat enkele kinderen op christelijk kamp gingen. Een levensveranderende ervaring. “We hebben ook hardop leren bidden”, was één van de opmerkingen.
Kinderen die hier leren dat er ook aandacht, tijd, begeleiding en hulp voor hen is. Iets wat de meesten niet kennen, en wat voor sommigen de eerste dagen erg eng is en wat veel moeite kost om te accepteren.. Kennismaken met een douche, speelgoed uit Nederland. En een tas kleding mee naar huis.

Opslag van de hulpgoederen in de kerk in Plovdiv
Opslag van de hulpgoederen in de kerk in Plovdiv

De Bijbelcursus voor zigeunervoorgangers

In het weekend van 12-14 september zaten we met zo’n 30 mensen rondom de open Bijbel. De organisatie was in handen van pastor Penyo Kirishev en zijn vrouw Lidiya. Hij is voorganger van EPC1 en dus de opvolger van pastor Timotee Brandiev. De deelnemers kwamen uit de zigeunerkerken rondom Pazardzhik die in verbinding staan met EPC1.

Vaak hebben de zigeuners een bijbaan bv. werken in de groentetuin of fruitpluk om hun gezin te onderhouden en opslag voor de koude winters. Bijbelonderwijs is schaars. Men kent enkele Bijbelteksten en gebruikt deze naar eigen goeddunken.

Dirk Lof gaf de cursus en Douwe Broersma was als contactpersoon aanwezig. De behandelende onderwerpen waren:

  1. de oorsprong van de Kerk zoals Handelingen daarover bericht,
  2. de bergrede, Matth 5.6.7.
  3. de Galatenbrief (in aanzet),
  4. de inzettingswoorden van Jezus

en nog wel veel meer.

Op zondag hebben we met elkaar het Heilig Avondmaal gevierd, als gepaste afsluiting. De insteek was om de zigeunervoorgangers inzicht te geven over hoe een tekst en context is opgebouwd en hoe zij hun preken van daaruit kunnen maken. Het was werkelijk prachtig om te zien en te horen hoe teksten op een andere manier voor hen gingen leven. “Zo heb ik het nog nooit gelezen, het geeft een hele andere betekenis”.

We vertrouwen erop dat de verkregen kennis weer verder uitgedragen wordt.
Niet alleen de onderwijzing maar ook het samenzijn in een hotel in een andere plaats gedurende een weekend was voor de meesten een ongekende belevenis. Pastor Penyo had een zeer geschikte plek gevonden. In Velingrad heeft een evangelische kerk ook een hotel ernaast waar we allemaal konden slapen en eten en onze conferentie houden.

Ons hulpfonds betaalde € 900,- waarmee alle verblijfskosten gedekt konden worden. Daar kwamen de kosten voor de tolk Maja Hristozova, nog bij. De kosten om er te komen namen de deelnemers graag voor eigen rekening evenals de kosten voor de tussendoortjes, koffie, thee en koekjes.

Studiebijeenkomst in de kerk in Veligrad
Studiebijeenkomst in de kerk in Velingrad

Het geheel mag goed geslaagd genoemd worden volgens Douwe en Dirk, en ook pastor Penyo liet zich in dankbare woorden uit.

In het verleden is het idee al eens geventileerd om een Bijbelschool te starten waar Ds. Dirk Lof dan aan zou meewerken. Waarschijnlijk was het de tijd er nog niet voor. Erg blij zijn we dan ook, nu de eerste seminar met de EPC1 onder leiding van pastor Penyo Kirishev heeft plaatsgevonden. En deze samenwerking is door beide kanten zeer goed ontvangen. Heel graag zouden we de samenwerking in deze richting willen voortzetten. Onze intentie is om twee keer in het jaar een Bijbelstudie te geven. Wij geloven dat continuïteit erg belangrijk is, zodat we zo ook mogen blijven leren van elkaar en dat in de samenkomsten weer mogen doorgeven.

Maar daar is geld voor nodig en daarom onze oproep: als u een gift wilt overmaken voor de Bijbelstudie, dan graag onder vermelding van ‘Bijbelstudie’. We ervaren dat onderwijs hard nodig is en de kracht van herhaling kan uiteindelijk mensenharten veranderen.

Met dank aan God…. Slava na Boga (prijs de Heer), zoals ze in Bulgarije zeggen.

Tegelijkertijd heeft Douwe enkele korte bezoekjes kunnen afleggen bij de ons welbekende adresjes.

O.a. in Malo Konare, troffen we Nadka de weduwe met 9 kinderen. De meeste kinderen gingen weer naar school, maar bij de jongsten was het geld voor de schoolspullen op: geen schriften en schoenen. De leefomstandigheden zijn niet/nauwelijks veranderd, maar ze is dankbaar voor de maandelijkse bijdrage waarvoor ze eten en kachelhout kan kopen. Nadka is nog steeds heel blij voor het zaad wat ze in het voorjaar kreeg. Ze hebben goed van de opbrengst kunnen eten.

Toen we in Malo Konare aankwamen, was de zigeunerwijk nagenoeg leeg. Allen waren ze naar de begrafenis van Sevda haar zus. Sevda vertelde haar altijd over Jezus. Maar vlak voor haar sterven zei haar zus: ik wil een moslimbegrafenis, ik heb een zondig leven geleid en de imam zal vergeving uitspreken. Sevda heeft haar weer uitgelegd dat Jezus al voor haar zonden gestorven was en dat ze Jezus alleen maar vergeving hoefde te vragen. Dat wilde ze niet, ze wilde het de imam horen uitspreken. Sevda heeft uiteindelijk haar wil gerespecteerd, zeer tegen de wil van de familie en het dorp. Tijdens de begrafenis was iedereen aanwezig, maar niemand wilde van het brood eten, nog van het drinken nemen en iedereen ging versneld en ontdaan naar huis. Er zijn vier kerkjes in dit dorp, met beperkt bezoek en bezoekmogelijkheid. Toch is er de christelijke basis van waaruit wij proberen kennis uit te breiden.

Pamidovo

De vader van Emilia was naar Spanje vertrokken voor werk via een Bulgaarse tussenpersoon. Eenmaal in Spanje bleek het inkomen tot 15 euro per dag gereduceerd waarvan nog de slaapplaats (met 170 Bulgaren in 13 appartementen) en het eten betaald moet worden. Hij leeft nu op straat en belt elke dag collect naar huis of ze een lening kunnen regelen zodat hij weer thuis kan komen. Wij betalen hier alleen nog 10 euro per maand voor de medicijnen voor moeder, die ze nodig heeft als gevolg van het hartinfarct en het herseninfarct. Het leven gaat door.

De zondagsschool gaat door, de kinderen blijven komen. Ook de kerk, met voorganger Iliya, gaat door en dan is het altijd heerlijk om Gods grootheid hier weer te mogen doorgeven en te prijzen.

Afscheidsfoto van de groep studenten
Afscheidsfoto van de groep studenten

Onze doelen zijn:

  • Verspreiding van het evangelie van Jezus Christus.
  • Onderricht (laten) geven aan zigeuners.
  • Basishulp blijven geven

Bij dit alles is gebed de motor, die mensen in beweging zet.