Nieuwsbrief September 2013

Lieve mensen,

Wat is het heerlijk om te weten dat Gods tijd zo totaal anders is dan onze tijd. Wat kunnen we met dankbaarheid op de afgelopen periode terugzien. Op het zaad dat met regelmaat gezaaid is, vele jaren lang, en dat we nu heel voorzichtig mogen aanschouwen dat God de wasdom geeft.

Waarom bovenstaande lofprijzing?! Welnu, wij kregen in mei een uitnodiging van Iliya, voor een evangelisatie-bemoedigingscampagne in Bulgarije op 15 en 16 juni. Een Bulgaars voorgangersechtpaar, dat meer dan veertig jaar in Amerika heeft gewerkt, waren de hoofdsprekers. De tweede Pinksterdag stonden we voor het eerst op het Zendingsfeest in Veenklooster met de Hulpfonds stand. Daar hebben we Ben Tigchelaar, een der oudsten van de Filadelfia gemeente, uitgenodigd voor deze evangelisatieactie in Bulgarije. Ben werkt al jaren voor Open Doors.

Uiteindelijk zijn Douwe en Ben een week samen in Bulgarije geweest. Vele dorpen en contacten in de regio Pazardzhik hebben we bezocht en de mensen uitgenodigd voor de evangelisatieactie. In kerken mochten we spreken en uitnodigen, op straat en in restaurants de uitnodiging doorgeven. We hebben flyers laten drukken en bij gemeenten laten bezorgen.

Bij onze bezoeken aan de contactpersonen, gezinnen, voorgangers en andere medewerkers mochten we veel verdieping in de relatie ervaren. Ook werd er op verzoek van de plaatselijke bewoners een dienst georganiseerd, waar wij verzocht werden voor een ieder persoonlijk te bidden, doordat God eerder al enkele levens veranderd had. Zij hadden getuigd!

Geweldig om zo’n dienst te mogen meemaken bij gezinnen in diepe armoede, in grote schulden, zonder werk, zonder inkomen, maar vertrouwend op de Heer Jezus Christus. Tijdens de evangelisatieactie op beide avonden, een geheel zigeuner gebeuren, waren voorgangers uit alle omliggende dorpen aanwezig, niet alleen zigeunervoorgangers maar ook Bulgaarse voorgangers; Samen in de Naam van Jezus.

Evangelisatie in Chernogorovo

Project Pazardzhik
Iliya Shterev is na de evangelisatieactie weer terug naar Glasgow, waar hij zijn werk weer oppakt. Hij verdient hier voor zijn vader en moeder en om de evangelisatieacties te financieren. Momenteel is zijn kerk in Glasgow en in Bulgarije leidt hij geen kerk meer.

De Nova Milost gemeente draait onder verantwoording van de moederkerk uit Glasgow. Wij bezoeken haar regelmatig, maar ondersteunen haar financieel niet meer.

Met de EPC, voorheen Timotei’s kerk, hebben wij met dit bezoek de band weer hersteld. Voorganger sinds twee jaar, opvolger van Timotei, is pastor Penjoe. Veel vreugde en groeten aan de Nederlandse broeders en zusters.

Project Jutvari
Van de Jutvari organisatie hebben we alleen pastor Sasho van Saedinenie gesproken. Arm maar rijk in de Heer. Ook beide evangelisatieavonden was hij aanwezig als medewerker. Door de toenemende armoede onder de zigeuners is er wel meer honger naar Gods Woord merkt en verwoordt hij.

Project Pamidovo
Juf Emilia vertelde ons dat de week voor wij er waren, drie jongeren uit hun dorp waren omgekomen bij een auto-ongeluk; oorzaak alcohol. Een van de drie was haar nicht, die al wees was. Het dorp was in diepe rouw gedompeld. Hier was bemoediging nodig. Iedereen in het dorp was bang, vooral de kinderen. De dood was heel dichtbij. Woensdagavond mochten we hier een aparte dienst houden voor de zondagsschool met enkele van de ouders. Geweldig om te zien hoe God in een enkel gebed de mensen kan veranderen.

Projecten in Malo Konare
Hier zijn we ondertussen betrokken bij drie kerken.

  • Daniel (Danny) is al bekend bij u. Hij werkt doorgaans in de nachtdienst in Plovdiv, en verricht zijn pastorale taken als hij thuiskomt, drie tot vier uur door het dorp lopend en de zorgen en problemen aanhoren. Hij heeft nog geen kerkgebouw, de 800 euro die hij klaar had liggen voor de bouw is gestolen door een dorpsgenoot. (Zigeuners stelen nu ook onderling, zo slecht gaat het, werd ons duidelijk gemaakt). Wij willen hem graag helpen en ondersteunen met de kerkbouw. Hiervoor vragen wij deze keer uw specifieke gift. Ook de winkel die hij aan het bouwen is, komt niet verder door gebrek aan geld. Als de winkel klaar is, kan hij werk in zijn woonplaats en pastoraat samenvoegen.
  • Rita heeft een klein kerkgebouwtje (max. 15 personen) en een kleine gemeente. Ze is radicaal voor de Heer. Enige ondersteuning is bijzonder welkom voor haar.
  • De kerk van Iliya groeit uit zijn jasje, nu is er plaats voor vijftig personen. Hier mochten we enkele kerkbanken leveren, zodat er meer bezoekers kunnen zitten.

In Malo Konare mochten we meehelpen om de moeder met negen kinderen, van wie enkele uitermate pienter, die op straat leven, van een huis te voorzien. Contactpersoon Maia was hier al sinds oktober mee bezig, maar het wilde financieel en materieel nog niet lukken. Ze heeft nu van de burgemeester een huis ter aankoop aangeboden gekregen en de officiële documentatie is besproken. Zodra ze het huis betrekt, zullen we haar van verdere spullen en kleding voorzien. Ondertussen zit er veel vertraging in dit project. De eigenaar van de grond wil niet verkopen. De eigenaar van het huis wel.

Naiden en Sevda zijn trots op het nieuwe dak op hun huis. Vol trots laten ze ons hun aanpassingen zien. Ze hebben nu, met een lening van de bank, een nieuwe bank, een tweedehands bank en een nieuwe TV gekocht en nu willen ze nog een TV voor buiten. Ze hebben 800 euro geleend en moeten binnen een jaar 1600 terugbetalen en voelen zich nu door de bank bedrogen. We mochten hen uitleggen dat God ons in Zijn Woord heel anders leert. Ik wil, is vaak verleiding en zet mij aan tot dingen die in Gods ogen niet goed zijn. God zegt tevreden te zijn met wat Hij geeft en doorgaans hebben we daar geen lening bij de bank voor nodig.

Zigeuners zoals Naiden en Sevda zijn er vele, geen geld, geen werk en maken veel schulden. Ze hebben (bege)leiding nodig, maar die is er niet.
Naiden en Sevda waren met de bus op de evangelisatieavonden gekomen. Ook hun kleinzoon, Naiden was er zondagavond.

In het tweede huisje, wat opgeknapt zou worden, wonen Nadezhda, Ivan, Valentina en Liubke met hun oma. Hun vader met zijn vriendin, moeder van twee kinderen, komen regelmatig even inwonen. Met hun negenen in een huisje van vier bij vijf. Twee bedden en een kastje met TV erop. Nadezhda was met haar vriendin zaterdagavond aanwezig. Zondagavond waren alle kinderen aanwezig. Vol trots vertelden ze in de week erop aan Maia dat ze op de evangelisatieavond geweest waren en hadden geleerd te bidden. ‘Naar wie bid je dan?’ vroeg Maia. ‘Ik praat met God,’ zei Valentina. ‘Heeft die God dan ook een naam?’ ‘Ja, Hij heet Jezus.’

Evangelisatie in Govedare

Zo mochten we die week in juni vele zaadjes in harten van mensen zaaien. Nogmaals: we zien uit naar de volgende ontmoeting met de Roma zigeuners die voor de lokale bevolking geen naam en gezicht hebben.

Onze doelen zijn:

  • Verspreiding van het evangelie van Jezus Christus.
  • Onderricht (laten) geven aan zigeuners.
  • Basishulp blijven geven.

Bij dit alles is gebed de motor, die mensen in beweging zet.