Nieuwsbrief September 2020

Lieve mensen,

God heeft de hele wereld in Zijn Hand ook te midden van de weeën, die aangeven dat nieuw leven op komst is. Je moet wel door die weeën heen, zonder dat je weet hoe het er daana uitziet. Vertrouw en houd vol tot het einde.

Excuses

Op onze website is er de mogelijkheid om een bericht te versturen. Onlangs werden we geïnformeerd dat iemand geen bericht kreeg terwijl wij dat wel toezeggen. Het werkte dus helaas niet. Wij bieden een ieder die een poging
heeft gedaan om ons te bereiken onze excuses aan en verzoeken u om nog eens een poging te wagen. Sinds 1 augustus werkt de mogelijkheid (wel) weer. Wij gaan nu elke maand controleren.

Hulpgoederen

De hulpgoederen zijn verdeeld. De volgende vracht staat gelukkig klaar. De intentie is om het in september te verzenden. Nu nog de financiën om het er te krijgen.

Seminar

Gezien de ontwikkelingen rond het coronavirus gaat ook de seminar van september niet door. De evangelische stroming binnen de Roma gemeenschap in BG is vreselijk in opspraak geweest door een evangelisatiedienst in Perushtitsa. Hier kreeg het virus de vrije gang, mede door onwetendheid van de leiding en de bezoekers met als gevolg vele besmettingen en enkele doden waaronder twee voorgangers. Dit heeft veel angst onder de Roma en kwaad bloed bij de Bulgaren opgeleverd.

Gevolgen Corona in Bulgarije

We konden de EPC Evangelical Pentacostel Church ons kastegoed al overmaken doordat de seminar niet doorging en de persoonlijke nood voor velen betreffende o.a. levensonderhoud erg hoog is. Maya, ons contactpersoon gaf al aan: je hoeft voor april geen geld voor vervoer over te maken omdat we toch niet kunnen rijden, maar laten we er dan noodhulp van maken. In een tijd dat alle hulp organisaties de inkomsten al jaren zien teruglopen en ook wij slechts kunnen doen wat God ons aan mogelijkheden door u geeft, blijven we dankbaar voor de zaadjes die we in afhankelijkheid mogen strooien.

U mag de nieuwsbrief kopiëren en doorgeven voor nieuwe donoren en belangstellenden.

Twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: Danielle is een 53 jarige christelijke weduwe met vier kinderen. Maria 33, is de oudste. Desislava 23, de jongste dochter die vorig jaar haar bachelor heeft gehaald en nu een baantje heeft. Dan zijn er nog George 16, en Hristian 12, de beide slimme zonen die nog naar school gaan. Danielle zorgt al zeven jaar alleen voor de kinderen nadat haar man was overleden. Danielle en Maria verzorgen samen de BSO-BuitenSchoolse Opvang met studiebegeleiding. Sinds 13 maart toen de lockdown begon en de BSO moest sluiten hebben de beide dames geen inkomen meer, maar de huur, elektrisch, water en overige kosten voor het appartement en de BSOlocatie gaan gewoon door. En met het kleine inkomen van Desislava hebben ze toch iets te eten. Door de quarantaine hebben ze enorme verliezen geleden en een schuld van ca €2500 opgebouwd. Als er niet snel geld komt dan wordt 1 de elektriciteit, 2 water afgesloten en 3 het appartement en de BSOlocatie ontnomen. De €45 per maand aan kinderbijslag die ze ontvangen gaat op aan eten. Het is voor ons ondenkbaar dat driekwart van de Bulgaren over enige tijd op straat en de huizen leeg staan.

Voorbeeld 2: Maja Raycheva is een alleenstaande moeder. Ze adopteerde twee kinderen. Een zoon van nu 11 en een dochter van nu 10. Ze ontvangt alleen €45 per maand aan kinderbijslag. Maja heeft een kleine groentetuin in een dorp buiten de stad. Per 13 maart ging Bulgarije in lockdown en mochten mensen niet meer reizen buiten de stad of dorp waar ze woonden. Hierdoor kon Maja niet meer naar haar groentetuin en ging hun eten en beetje inkomen alsmede de tuin verloren. Maja leeft bij haar ouders die leven van een pensioen van €110 per maand wat helaas niet genoeg is voor gas/hout, water, elektriciteit en onderhoud. In het verleden werkte Maja als lerares en later als kantoorassistente maar toen ze de kinderen adopteerde werd ze werkeloos. Gelukkig kent ze Jezus.

Gemiddeld inkomen in Bulgarije ca €400 /mnd,

Kidsweeks

Ook de kidsweeks konden deze periode niet doorgaan. De oorzaak was de corona en de angst van de romapastors voor de corona. In de vakantieperiode kon er echter wel enig kinderwerk in Gornoslav gedaan worden. Geen christelijke taal en bijbel gebruiken. Ondergrondse christenen, creatief en pratend over vriendelijkheid, geven, ontvangen, gedrag, en vele morele dingen. Je merkt de kinderen veranderen. Het was
5 min. op de landelijke tv. De ouders zo positief dat er door anderen iets gedaan wordt voor hun kinderen.

Doneren

We kunnen uw financiële steun nog steeds heel goed gebruiken. Helpt u mee? Op onze site kunt u heel eenvoudig via iDeal een eenmalige donatie overmaken. Door de huidige situatie is er extra hulp nodig, overal, in uw buurt en alle landen, dus roept de Heer ook u. Waar bepaalt de Heer uw hart?

Onze doelen zijn:

  • Verspreiding van het evangelie van Jezus Christus (laten) verzorgen.
  • Onderricht (laten) geven aan zigeuners.
  • Basishulp blijven geven. Bij dit alles is gebed de motor, die mensen in
    beweging zet, en is het God zelf die u zegent en voorziet.