Berkovitza

Berkovitza

.
Een mooie, oud communistische, stad in het noordwesten van Bulgarije. Gelegen in de bergen waar vele partijbonzen een buitenhuis hadden of vakantie hielden.  Net buiten, achter, de stad in de bergen staan meerdere tehuizen waar gehandicapte kinderen werden opgevangen vanwege de schone lucht. Het noordwesten van Bulgarije is het armste gebied.  Er is weinig industrie en vanwege de bergen en heuvels ook naar verhouding weinig agrarische activiteit.

In de stad Berkovitza ging in de 80’er jaren een Fransman, Joel Chiron, evangeliseren, vanuit de organisatie Timoté dat zijn centrum in Zuid-Frankrijk heeft. Hij had het visioen dat vanuit het noordwesten van Bulgarije het evangelie over de Balkan zou worden verspreid. Hij bouwde eerst een kerk aan de rand van de zigeunerwijk.

Daarna kocht hij een ruïne wat ooit een bouwwerk zou worden en wilde hier een Balkan ontmoetingscentrum van maken: kerk, vergadercentrum en kamers .

De bulgaar Krassimir Krestev was een van zijn medewerkers. In 2000 had Krassimir Krestev zijn eigen droom om het evangelie te verspreiden over de Balkan en begon voor zichzelf. De stichting Hulpfonds Bulgarije mocht hem, samen met een Amerikaanse organisatie, ondersteunen met de kerkbouw in Zamfirovo.

De gemeente in Berkovitza bloeide slechts korte tijd. Na vier actieve jaren in een kleine Bulgaarse gemeente was de gemeente zo klein geworden dat de huur van het gebouw waar ze samenkwamen niet meer opgebracht kon worden. De gemeente heeft zich toen zelf opgeheven en de meeste gelovigen zijn overgegaan naar de baptistenkerk van Joel Chiron.