Zamfirovo

Zamfirovo
Dorp met circa 3000 inwoners

.
Een klein dorp tussen Montana (Mihailovgrad) en Berkovitza. Circa 3000 inwoners. Er staat een orthodoxe kerk maar daar is, in 2000, al meer dan vijftig jaar geen dienst meer geweest.

Krassimir Krestev heeft op zijn hart om hier het evangelie te verspreiden, hij gaat van huis tot huis en vindt op sommige plaatsen gehoor. Hij wil er een kerk gaan bouwen om samen te komen als gemeente. Het gebouw overnemen van de orthodoxe kerk is onmogelijk. Met zijn Nederlandse en Amerikaanse contacten lukt het uiteindelijk toch om een kerk te bouwen. Zijn vader is ingenieur en is dus de bouwer. Na enige jaren staat er een mooie kerk, en de gemeente komt samen.

In de jaren erop volgen de hekken en de tuin. De gemeente groeit niet echt, maar blijft constant. Er is een kern die blijft en zijn er mensen die een poosje de kerk bezoeken.

Hier leren we, in 2005, Zamfirka kennen. Zij wil graag dat we met haar meekomen en voor haar man bidden, hij is verslaafd aan drank. Ze hebben een zoon, Simon, die aan één oog blind is. Van zijn gehandicaptenuitkering leven ze, en een dochter Gabriella, die naar school gaat. Haar man is oud ijzer verzamelaar en verkoopt dit. We spreken met haar man, leggen hem uit wat er aan de hand is en uiteindelijk mogen we voor hem bidden.

Als we een jaar later weer komen, is hij nog steeds verslaafd aan de drank en wij hoeven niet voor hem te bidden, hij is te slecht voor Jezus, zegt hij. Nog eens leggen we hem uit hoe het zit met de drankverslaving en wat hij er aan moet doen. Helaas, ook nu is hij nog verslaafd, en zijn ze in 2008 gescheiden.

Gabrielle hebben we enige jaren ondersteund voor school, ze moest met de bus van Zamfirovo naar Montana, met alle gevaren van dien. Ze heeft de 8ste klas gehaald, 16 jaar, maar is niet doorgegaan met de theologische opleiding. Simon wilde nooit iets. Als vader er niet was, was hij de woordvoerder, tot Gabriella 16 jaar was en een stuk mondiger, toen deed ze zelf het woord.

2013: Zamfirka werkt in nu al enige jaren in Griekenland, Simon woont nog bij vader, Gabriella trouwt deze zomer maar woont al met haar vriend, die beroepssoldaat is, samen.

De kerk blijft ook nu nog nagenoeg constant maar de jeugd komt er niet meer en daarom werken we nu aan de organisatie. Aangezien Krassimir vorig jaar gescheiden is, gaat hij niet meer voor maar doet zijn vader de verkondiging.
Krassimir zelf is terug bij de Timoté organisatie en die heeft werk voor hem gevonden als hulpleraar.

Uw gebed blijft ook hier hard nodig!